linkeroever

 LINKEROEVER VAN DE IJZER TE NIEUWPOORT

WANDELING LANGS LINKEROEVER VAN DE IJZER VANAF HET STAKETSEL TOT JACHTHAVEN KYCN.

De linkeroever van de ijzer vanaf het staketsel tot in de jachthaven KYCN bestaat uit beton. Door het getij komt een gedeelte ervan twee maal per dag onder water en droog te vallen. Het is iets waar men weinig aandacht voor heeft. Nochtans daar is een leven van zeewieren. Zeewieren behoren niet tot de planten, maar tot de protista (eencelligen met celkern) en bacteriƫn (eencelligen zonder celkern). De wieren komen in verschillende dieptes op de glooiing voor. Wieren hechten zich op een vaste ondergrond. Er zijn duizenden soorten wieren. Ze hebben verscheidene kleuren en vorm.

Om hiervan ten volle te genieten is het wachten op laag water.

collage zeewieren

Meer info over wieren: www.zeewierwijzer.nl

Het bovenste gedeelte van de oeverhelling is het onderwerp bij deze wandeling.

Het bovenste gedeelte van de helling dat onder normale omstandigheden niet onder water komt herbergt in de kleinste spleten tussen het beton een verscheiden plantengroei.

Een wandeling vanaf het staketsel tot aan de jachthaven kycn.

linker oeverhelling aan het Loodswezenplein  

Op de dijkhelling aan het loodswezenplein komen zeer weinig planten voor. De zilte zeelucht en de soms harde wind zijn veel planten niet genegen.

Wel is over een lengte veel zeewier aanwezig en duidelijk ernaast weinig. Oorzaak hievan is de verscheidene samenstelling van de ondergrond die van groot belang is voor de hechting van het zeewier.

Tot een eind ver langs de havengeul heeft de zilte lucht en de soms gure zeewind zowel op de plantengroei van de oeverhelling als op de beplanting langs de wandelweg zijn invloed. De bomenrij is aangeplant tot aan het begin van de wandelweg maar zijn over een lengte afgestorven door de hiervoor aangehaalde oorzaak. Merk eveneens aan de eerste bomen de schade aan de noordkant veroorzaakt door de gure noorderwind.

collage wandelweg

We wandelen verder en genieten van de pure wilde natuur.

collage zicht dijkhelleng en planten

collage zicht en planten

collage planten

collage planten

Wat een kleurenpracht op de helling naar de kuisbank.   kleuren pallet helling kuisbank
 
helling naar de kuisbank

collage planten

collage planten

collage zichten en planten

collage planten

slak   lichtarmatuur op wandelweg

Wandel en neem de tijd om te genieten van de natuur.