NIEUWPOORT-BAD SIMLI WANDELING STRAATNAMEN

Woord vooraf

voorblad simli wandeling straatnamenEen wandeling maken doorheen de straten van de SIMLI-wijk van de exclusieve badplaats Nieuwpoort-Bad is een hele belevenis. Je verneemt aan de hand van de brochure ‘Nieuwpoort-Bad – SIMLI – wandeling straatnamen’  heel wat wetenswaardigheden over niet alleen de ontwikkeling en perikelen van het gebied vanaf eind juli 1830 tot de oprichting en de ondergang van de elitaire en aristocratische badplaats en nadien de stichting van de maatschappij “La Société Immobilière et Mobilière du Littoral” (SIMLI) , maar ook over de historiek van de verkaveling structuren.

De straatnamen verwijzen naar personen die een belangrijke rol gespeeld hebben bij de ontwikkelingsfases en ook naar kunstenaars die het gebied vanaf De Belle Epoque opzochten, sommige als vakantiegangers, andere op blijvende wijze. Het waren literatoren, schilders, beeldhouwers en ook componisten. Met de grootste gedrevenheid hebben zij de onvatbare diversiteit van het zeeklimaat weergegeven, met empathie het harde bestaan van de vissersbevolking beschreven, op kleurrijke wijze de vakantiesfeer aan zee bezongen.

De opmaak door Etienne Heyde dateert van november 2020, maar de brochure werd opgesteld in 2014 door Guido Demerre en Friede Lox (Vrienden van het Patrimonium Nieuwpoort).

link pdf SIMLI WANDELING STRAATNAMEN