VUURTORENS TE NIEUWPOORT

Werking van het vuurtorenlicht.

De lichtbron van een vuurtoren is een elektrische lamp. De lichtstralen van een elektrische lamp zijn verspreid. Voor een doeltreffende werking van een vuurtoren heeft men een geconcentreerd licht nodig.

electrische lamp voor een lens

 

Om stralen te concentreren kan men gebruik maken van een convexe lens. Een groot probleem is dat voor het bekomen van de nodige stralenconcentratie de lens te groot en te dik is voor praktische uitvoering.

 

lens

Een nieuwe ontwikkeling van de lenzen op een vuurtoren zoals wij die nu kennen was de uitvinding van de heer Augustin Fresnel: de Fresnel-lens (een zogenaamde getrapte lens die uit vele afzonderlijke vlakjes bestaat in plaats van één dikke lens). Met behulp van die lens kon het licht nog verder worden geconcentreerd.

 

werking Fresne-lens

Fresnel-lens

 

1 doorsnede van een Fresnel-lens
2 doorsnede van een convexe lens van zelfde waarde

 

weergave van het traject van de stralen in een Frenel-lens

Nu heeft elke vuurtoren een eigen lichtkleur en "karakter". Een licht karakter is een patroon waarin het rond schijnend licht wordt onderbroken door donkere perioden. Met onderscheidt schitterlicht (langer donker dan licht) en onderbroken licht (langer licht dan donker).

Door meerdere lenzen rond een lichtbron te plaatsen kan men meerdere lichtbundels vormen. Wanneer je dit lenzenstelsel vervolgens laat draaien ontstaat het zo kenmerkende beeld van de vanuit de vuurtoren rondzwaaiende lichtbundels.

wf5   samenstelling lichtkoepel  

De vuurtoren van Nieuwpoort kent twee schitteringen in 14 seconden bij 1 om-wenteling van de lichtkoepel.


Hierdoor bestaat de Fresnel-lens uit twee lenzen en een spiegel geplaatst in een patroon.

       
  aandrijfmechanisme lichtkoepel   wv23
 

aandrijfmotor lichtkoepel

 

binnenin de Fresnel-lens

Een voorstelling per se-conde van de lichtbun-dels ten opzichte van waarnemer.

De lens maakt 1 omwen-teling in 14 seconden

  wv02   buitenkant Fresnel-lens