SENIOREN NAMIDDAG

Senioren namiddag Nieuwpoort-bad

afficheDixie Dansercoer opnieuw te gast in Nieuwpoort, ditmaal om op bijeenkomst van de Senioren Nieuwpoort-Bad, om te spreken over zijn expeditie naar de Zuidpool. Hij en zijn ploeg zijn een zestal weken op Ushuaia geweest.
Dixie Dansercoer vertrok in oktober vorig jaar op expeditie om de route van Adrien de Gerlache die precies 110 jaar geleden met het schip De Belgica naar de Zuidpool trok over te doen. De poolreiziger eindigde zijn Zuidpoolexpeditie met het binnenvaren van de Oostendse haven tijdens Oostende voor
Anker dat dit jaar het thema 'Belgen op de Zuidpool' had.

Voor de avonturier uit Nieuwpoort was zijn laatste expeditie iets anders dan wat hij gewoon was.
'Normaal ben ik ergens helemaal alleen en wordt er een bepaalde prestatie verwacht. Deze Zuidpoolexpeditie was er een van teamwork en eerder een ontdekkingsreis. Het was de bedoeling om de tocht die avonturier Adrien de Gerlache 110 jaar geleden deed helemaal opnieuw te doen, en we zijn er bijzonder goed in geslaagd. Ik heb ter plaatste kunnen vaststellen dat die wetenschappers van toen straffe gasten en durvers moeten geweest zijn, want het was een behoorlijk huzarenstukje, aldus Dixie, die ook tevreden is over de resultaten van de ontdekkingsreis.

'We zijn niet naar Antarctica vertrokken om wereldschokkend wetenschappelijk onderzoek uit te voeren, maar we hebben toch behoorlijk wat materiaal verzameld. Onze fotograaf heeft bijvoorbeeld exact dezelfde foto's genomen als Gerlache toen, en we stellen vast dat alles er nog volledig hetzelfde uitziet. 110 jaar is voor de natuur een korte periode, maar dat wil niet zeggen dat er niet moet gewezen worden op bepaalde gevaren voor de toekomst', zegt Dansercoer.

Dat hij vandaag op de Senioren bijeenkomst met zeer talrijke opkomst de expeditie 'In The Wake of the Belgica' mag voorstellen stemt Dixie tevreden. 'Het is een teken dat er respect is voor wat we aan het doen zijn".

De voorstelling bracht een goede weergave en uitleg van de expeditie met talrijke anekdoten.

voorstelling expeditie   voorstelling expeditie
     
voorstelling expeditie   voorstelling expeditie
     
voorstelling expeditie    

Enkele beelden genomen uit de website van Dixi Dansercoer.

 
     
 
     
 

Na de toelichting van de expeditie kon men met Dixie en zijn vrouw Julie een praatje maken, een kijkje nemen in publicaties en deze kopen.

colagge signeren