GESCHIEDENIS BIBLIOTHEKEN TE NIEUWPOORT

Geschiedenis van de bibliotheken te Nieuwpoort

2016 - 2020

2016

electonisch brievenbus   Als tweede bibliotheek in West-Vlaanderen beschikt de bibliotheek van Nieuwpoort over een intelligente brievenbus. Dit toestel is in de gevel gemonteerd naast de ingang. Je kan voortaan dus ook buiten de openingsuren werken inleveren. De elektronische brievenbus is begin 2016 in gebruik genomen 24 op 24 en 7 dagen op 7 toegankelijk.

DRAADLOOS SURFEN IN DE BIBLIOTHEEK

De bibliotheek doet tevens dienst als hotspot. Met je laptop of smartphone kan je in de bibliotheek vrij beschikken over het internet. Laptop te gebruiken met batterij en niet met stroomkabel.

lezing in de City   Zoals ieder jaar werd er een jeugdboekenmaand-georganiseerd, van 5 tot 20 maart.
Het thema is dit jaar “Weg van de stad”. Jeugdauteur Moniek Vermeulen kwam lezingen geven voor het 1ste en 2de leerjaar.
Alle 182 leerlingen van de Nieuwpoortse scholen (1ste graad) mochten komen luisteren in de City.
Tijdens de jeugdboekenweek stellen de leerlingen van de Westhoek Academie (WAK )opnieuw hun werkjes tentoon in de bibliotheek.   werkjes
affiche tentoonstelling   Tentoonstelling:

Van 8 juli tot 24 augustus: Nieuwpoort 2016. (Aan de hand van foto’s, boeken, voor-werpen uit WOI en teksten schetsen we de oorlogsjaren in Nieuwpoort-Stad. De ver-nielingen, de Fusiliers Marins, de onderwaterzetting, het madeliefje, de gasaan-vallen… Kortom alles wat Nieuwpoort herleidde tot een spookstad komt aan bod.)
 

Tentoonstelling:

Van 11 november tot 14 december: Beelden in het straatbeeld (Wist je dat er in de Nieuwpoortse straten ruim 90 beelden te zien zijn? Meestal wandelen we er langs zonder aandacht voor dit culturele erfgoed. De tentoonstelling belicht een twintigtal van die kunstwerken. Hoe heet dit kunstwerk? Wie was de kunstenaar? En waarom werd het net daar geplaatst? We proberen je wat meer te vertellen over de beeldende kunst in de Nieuwpoortse straten.

De zwerfbibliotheek

Een zwerfbibliotheek is een kast waarin een aantal boeken gratis te beschikking wordt gesteld. Vanaf december 2016 is er een zwerfbibliotheek in Nieuwpoort-Bad, bij het bureau voor toerisme. De bedoeling is om voorbijgangers aan te zetten om een boek te lezen en hen ook in contact te brengen met de bibliotheek zelf. Het betreft boeken voor volwassenen en kinderen die afkomstig zijn uit schenkingen en afgeschreven boeken uit de bibliotheek.

pers zwerfbibliotheek
pers WN 13 01 2017

Statistieken:
In 2016 werden in totaal 103.989 werken uitgeleend. 3620 mensen leenden minstens één werk uit de collectie. De collectie van de bibliotheek telde eind 2016 in totaal 43.331 werken.

Strandbibliotheek
In 2016 organiseerden we voor de 12de keer een tijdelijk filiaal op de Zeedijk. De strandbibliotheek blijft het goed doen. Er werden in totaal 10.232 boeken, strips, tijdschriften en dvd’s uitgeleend.

2017

affiche 20 jaar bibliotheek  

20 jaar bibliotheek in de Kokstraat.

Sinds 1997 bevindt de bibliotheek zich in de Kokstraat. Daarom keken we in 2017, na 20 jaar terug op alles wat gebeurde in de bibliotheek de afgelopen 20 jaar. Aan de hand van foto’s gaf de tentoonstelling een overzicht van de bibliotheek tussen 1997 en 2017. Er waren kleurrijke momenten bij, nieuwe collecties, leerrijke activiteiten. Samen werden de herinneringen opgehaald!

bib team

pers tentoonstelling 20 jaar

affiche tentoonstelling thomas deputter  

ZOMEREXPO THOMAS DEPUTTER

Thomas Deputter (1896-1972) is afkomstig van Middelkerke. Hij genoot een opleiding aan de Nieuwpoortse Tekenschool en schilderde vaak in Nieuwpoort. Beroepshalve was Deputter aannemer van schilderwerken met als specialiteit letterschilder. Als kunstschilder beoefende hij meerdere genres en technieken. Hij schilderde portretten, landschappen en dorpsgezichten. De visserij en markttaferelen konden hem in het bijzonder bekoren.
Hij was goed bevriend met Alma De Bevere, die in Nieuwpoort-Bad een dagbladhandel van Lecture Générale open hield in de Albert I-laan. Door haar werd zijn werk tentoongesteld in hotel/restaurant Leopold.


pers e-raeder  

E-boeken en e-readers in de bibliotheek.
Sinds mei 2014 kan je gratis een e-reader met e-boeken lenen in de bibliotheek. Zo kan iedereen die dat wil kennis maken met het lezen op een e-reader. Selecteer via de catalogus de titels van je keuze uit onze collectie e-boeken. Je mag er max. 5 uitlenen.
Door de grote vraag werden er in 2017 3 nieuwe e-readers bijgekocht. De e-boeken-collectie groeide naar een 150 tal exemplaren.

 

De bibliotheek speelt ook een rol in de bestrijding van het digitaal analfabetisme. Zo werd er in 2017 o.a., in samenwerking met het Sociaal Huis een infosessie over het gebruik van de elektronische identiteitskaart eID.   pers in gebruikname e-reader
nieuwe meedewerkster  

Personeel:

In 2017 verliet Isabelle Louwye (bibliotheekmedewerkster) het team. Sara Jooken nam haar plaats in.

TWEEDE ZWERFBIBLIOTHEEK

In Nieuwpoort-Bad staat er al eentje bij het bureau voor toerisme. In november 2017 werd een tweede zwerfbibliotheek geopend in Nieuwpoort-Stad! Het Sociaal huis werkte hiervoor samen met de bibliotheek.
  tweede zwerfbibliotheek

pers tweede zwerfbibliotheek
pers WN 24-10-2017

Statistieken:
In 2017 werden in totaal 104.455 werken uitgeleend. De bibliotheek telt  3628 actieve leners.

1385 jeugdleners, 2090 volwassenen vonden de weg naar de bibliotheek. De collectie van de bibliotheek telde eind 2017 in totaal 43.679 werken. In 2017 werden 3333 werken aangekocht. Om een collectie aangepast aan de noden van de gebruiker te houden, worden verouderde boeken afgevoerd. Dit jaar werden 3053 verouderde of beschadigde werken afgevoerd.

2018

foto uit de tentoonstelling  

TENTOONSTELLING :

Materniteit Maria’s Moederschap.

7000 baby’s zagen tussen 1951 en 1973 het levenslicht in materniteit Maria’s Moederschap. Aan de hand van foto’s, teksten en geboortekaartjes toont de tentoonstelling  het verhaal van het moederhuis van de Zusters Maria van Ingelmunster. Een brok nostalgie om niet te missen!
Dit was één van de succesvolste tentoonstellingen ooit.

pers
pers
pers KW 27-04-2018

EUREKA IN DE BIB! Jeugdboekenmaand.

Tijdens de Jeugdboekenmaand werden er experimenten  gedaan. In 2018 was de JBM in het teken van wetenschap en techniek. Voor de gelegenheid wordt de bib omgetoverd in een heus laboratorium. Tijdens de workshops zullen de kinderen zelf proefjes kunnen doen en robotjes programmeren.
Naast de workshops zullen er gedurende de maand maart ook doorlopend enkele proefjes opgesteld zijn in de bibliotheek. Ook dit jaar zal de bib weer opgefleurd zijn met werkjes van de leerlingen van de Westhoekacademie.
(Op de foto: de bibliotheekmedewerkers vlnr: Mireille Huyghebaert, Sara Jooken en Rita Kyndt)


pers WN 16-03-2018

Digidokter in de bibliotheek.

Van september 2017 tot eind 2019 kwam er maandelijks een digidokter naar de bibliotheek.
Heb je vragen over je computer? Of misschien heb je problemen met je tablet, je smartphone, … Dan kan je in de bibliotheek terecht bij onze digidokter. Hij  neemt de tijd om te luisteren naar je vraag en zoekt naar antwoorden en oplossingen.

  digidokter

Statistieken: In 2018 werden in totaal 103.973 werken uitgeleend en hebben 3584 mensen minstens één werk uit de collectie ontleend.

Er werden 33.527 bezoeken aan de bibliotheek geregistreerd in 2018.

2019

Standbibliotheek.

In 2019 organiseerden we voor de 15de keer een tijdelijk filiaal op de Zeedijk. Het was een topjaar voor de strandbibliotheek. Ter gelegenheid van deze feesteditie organiseerden we naast de klassieke uitleen ook activiteiten.

collage affiche + foto strandbibliotheek

Er werden in totaal 12.261 boeken, strips, tijdschriften en dvd’s uitgeleend.

Activiteiten n.a.v. 15 jaar strandbibliotheek.

STRANDLABO: In de tent naast de strandbibliotheek kom meer te weten te over het leven aan de kust en op het strand. Een natuurgids geeft uitleg over strand, vogels, schaaldieren, schelpen.... Ook kan je proefjes uitvoeren.

kleuterfeest  

KLEUTERFEEST AAN ZEE:

Op woensdagmorgen wordt er een verhaaltje voorgelezen aan kleuters. De sessie duurt een half uur en is bedoeld voor kindjes van 3 tot 6 jaar.

FOTOBOOTH: VINTAGE BEACH:

Duik het verleden in en laat je fotograferen in een nostalgisch stranddecor! Gebruik voor de make-over attributen die voorhanden zijn of breng je eigen spullen mee (een oude hoed, zonnebril, strandbal, kinderboek,…).

  fotoboth

Tentoonstelling:
In het kader van de regiocollectie houdt de bibliotheek sinds 2009 1 of 2 maal per jaar een grote tentoonstelling rond het thema Nieuwpoort. Van 2016 tot 2020 kwamen volgende onderwerpen aan bod: Nieuwpoort 1916, Beeldende kunst in Nieuwpoortse straten, 20 jaar bibliotheek in de Kokstraat, schilder Thomas Deputter, materniteit Maria’s Moederschap, de havengeul, de Nieuwpoortse barakken, Nieuwpoortse zoeaven.
Ook worden onder Nieuwpoortse gewrochten kleine tentoonstellingen op regelmatige basis voorzien.

affiche nieuwpoortse zouaven   Nieuwpoortse zoeaven. Bijna alle nationaliteiten die bij de Grote Oorlog betrokken waren, zijn in  de loop van die vier jaren in Nieuwpoort gepas-seerd. Zo ook de Franse zoeaven. Zij kregen de rechteroever van de IJzer toegewezen met als opdracht deze tot aan de weg van Lombardsijde en de Redan van Nieuwpoort van Duitsers te vrijwaren en zo de Ganzenpoot maximaal te beschermen. De tentoonstelling vertelt u de oorlog van deze heldhaftige krijgers. In het bijzonder wordt het verhaal van twee Nieuw-poortse zoeaven, Jules Durivault en Henri Deseck, toegelicht.
affiche lezing    
Lezing:
N.a.v. de tentoonstelling de Nieuwpoortse zoeaven werd er een lezing over de Nieuw-Zeelanders in WO I gehouden.
(Foto: Dominique Cooreman – lezing La Basse Ville en Marie Rose Durivault – kleindochter van Jules Durivault)
C

Statistieken:
Er werden 36.664 bezoeken aan de bibliotheek geregistreerd in 2019.

De collectie van de bibliotheek telde eind 2019 in totaal 45.138 werken.

2020

Door de uitbraak van de coronapandemie werd 2020 een heel mager jaar voor de bibliotheek.
Er liepen nog activiteiten tot half maart en toen sloot de bibliotheek tot 1 juli 2020. Ook de zwerfbibliotheken werden geledigd en afgesloten. Alle voorziene activiteiten werden afgelast of uitgesteld.
  corona
thuisbezorging boeken   Tijdens de sluitingsperiode werd er een bib aan huis-dienst op poten gezet:
Via de “bib aan huis” kon de lener boeken of films lenen. Na het maken van een keuze via de catalogus en het invullen en doorsturen van een formulier op de site van de bibliotheek, werden de pakketten aangemaakt. Het bibteam bracht die pakketten te voet, met de fiets of de auto aan huis.
Tussen 15 april en 30 juni brachten we 569 pakketten aan huis bij de lezers. 285 Nieuwpoortenaars maakten gebruik van deze bezorgdienst.

pers

pers KW 15-05-2020

thuiswerker  

Ook werd er van thuis uit gewerkt: het aanleren van het volledig vernieuwd bibliotheeksysteem, de boekencollectie up to date brengen, knutsel- en vertelmomenten aanmaken voor de site, opzoekvragen behandelen, voorbereiding voor toekomstige activiteiten ….

Medewerker Kris

Nieuw bibliotheeksysteem:
In maart stapte de bibliotheek over op een volledig nieuw bibliotheeksysteem. Het vroegere provinciaal bibliotheeksysteem werd vervangen door een bibliotheeksysteem op Vlaams niveau. Voor het bibliotheekteam betekende dat het aanleren van een nieuw softwarepakket om alle verrichtingen tussen leners en materialen te verwerken. Bovendien werden alle data (titels, namen, data, bedragen,…) overgezet.

affiche   Samenwerkingsverband Viertoren-bibliotheken:
Sinds 1 maart 2020 werken de bibliotheken van De Panne, Koksijde, Nieuwpoort en Veurne samen. Ben je lid in één van de vier bibliotheken, dan mag je ook gratis gebruik maken van de drie andere. De voorwaarden (tarieven, termijnen en aantallen) zijn overal dezelfde in de vier bibliotheken.
(Flyer Viertorenbibliotheken)

STRANDBIBLIOTHEEK AFGELAST
Voor het eerst sinds 15 jaar was er geen strandbibliotheek op de dijk. Het was immers niet mogelijk om In coronatijden de veiligheid van iedereen te garanderen.

Afhaalbibliotheek:
Sinds de heropening van de bibliotheek op 1 juli 2020, bieden we naast de basisdienstverlening, nog altijd een afhaaldienst aan. Wie liever nog eventjes wacht om tussen de rekken te snuisteren, kan een pakket laten klaarmaken en ophalen in de bibliotheek op een zelfgekozen dag. Deze dienst blijft bestaan tot het einde van de maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus.

E-boekenplatform : E-BOEKEN LENEN OP JE EIGEN TOESTEL
Een belangrijke stap op weg naar een digitale bibliotheek is het toetreden van bibliotheek van Nieuwpoort tot het e-boekenplatform.
In de bibliotheek kan je al enkele jaren e-boeken op een e-reader van de bibliotheek lenen. Sinds 17  september 2020 kan je ook e-boeken lenen op je eigen tablet, smartphone, computer of e-reader (Kobo en Tolino). Je kan 2 boeken tegelijk lenen voor maximaal 6 weken. Als de uitleentermijn afloopt, verdwijnen de e-boeken vanzelf van je toestel.
Via de cloudLibrary zet je e-boeken op je toestel. Dan kan je starten met lezen. Hoewel het systeem erg gebruiksvriendelijk is, helpt het bibteam je graag op weg naar dit nieuw soort lezen.
De collectie  bestaat voornamelijk uit Nederlandstalige boeken voor volwassenen. Net zoals in de papieren collectie vind je vlot leesbare fictie, literaire en populaire romans, evenals non-fictie.
De enige voorwaarde voor deze dienstverlening is dat je lid ben van de bibliotheek van Nieuwpoort. Het lidgeld bedraagt 5 EUR per jaar.

Herstart bibliotheek:
Op 1 juli 2020 ging de bibliotheek weer open. De openingsuren werden echter beperkt in functie van de maximaal toegelaten bezetting door het personeel. Aan de ingang geeft de steward de richtlijnen aan: mondmasker vanaf 12 jaar, handen ontsmetten en mandje meenemen. Er mogen slechts 20 gebruikers samen in de bibliotheek aanwezig zijn. Aan de hand van de mandjes werd dit aantal gecontroleerd. Alle zitplaatsen werden verwijderd. Enkel het uitlenen van materialen is toegelaten. Pas vanaf begin 2021 werd het beperkt gebruik van 2 internetcomputers weer toegestaan.
Ondanks al die beperkende maatregelen weten de gebruikers de weg te vinden naar de bibliotheek. Ook de klasbezoeken gingen met vallen en opstaan weer van start.
Bij de tweede lockdown ontsprongen de bibliotheken de sluiting. Bibliotheken werden als essentiële sectoren beschouwd die belangrijk zijn voor de mentale gezondheid van de maatschappij. We zagen mensen, na jaren, weer terugkeren naar de bib. Ook het aanbieden van een digitale collectie zet aan tot lezen.